PERHIMPUNAN RASMI SEKOLAH MINGGU KE 13 /2011

Perhimpuan Rasmi Sekolah Minggu Ke 13/2011 telah diadakan di Dewan Sultan Ibrahim, SMK. Sultan Ibrahim (1) pada jam 7.40 pagi yang melibatkan semua pelajar dan semua guru. Guru yang bertugas pada minggu ini ialah En. Muhammad bin Idris, Pn. Owee Chu Lian dan Pn. Rasidah bt Haji Omar.

Majlis dimulakan dengan bacaan doa seterusnya penyampaian tazkirah oleh Ustazah Asiah  bt Mohd Noor tentang Nikmat Di Syurga. .
Pada majlis perhimpuan ini pengetua SMK. Sultan Ibrahim (1), Pn. Muhanizah bt Mustapha telah memaklumkan perkara-perkara berikut:

1. Semua pelajar dan guru diminta berada di dalam dewan sekolah setiap hari Ahad
jam  7.40 pagi dan tiada lagi pengumuman akan dibuat oleh unit HEM untuk
tujuan tersebut. Beliau berharap agar semua warga sekolah memberi perhatian
dan peka tentang perjalanan perhimpunan rasmi sekolah yang telah diwajbikan.

2. Ucapan tahniah kepada semua guru dan pelajar di atas peningkatan
pencapaian keputusan pepriksaan 2010 yang telah meningkat daripada 94.6%
pada    tahun 2009 kepada 98.1% serta Salina a/p Sanguan telah muncul sebagai
pelajar   terbaik dengan memperolehi 10A+ dan Nurul Ellina Syaziana Suhaimi
memperolehi  9A+1A.

3. Menyampaian salam dan ucapan tahniah kepada semua guru dan semua pelar di
atas pencapaian cemerlang  keputusan SPM 2010 daripada YDP PIBG SMK. Sultan
Ibrahim(1), Yang Berhormat Senator Dato’ Hj. Ab. Rahim bin Ab. Rahman dan NYD
PIBG Yang Berusaha Tuan. Haji Mohd Noor bin Zakaria serta semua AJK PIBG
sekolah.

4.Merujuk kepada kejayaan Salina a/p Sanguan  yang telah muncul sebagai pelajar
terbaik sekolah dan salah seorang pelajar terbaik negeri Kelantan yang telah
disiarkan melalui media eletronik dan media cetak yang berterima kasih kepada
para guru  dan sentiasa menhadiri program yang diadakan di sekolah tanpa
menghadiri kelas tuisyen di luar sekolah, pengetua mengharpakan ia akan
menjadi contoh kepada para pelajar lain.

5. Beliau turut memaklumkan tentang target pencapaian  peperiksaan SPM 2011
1 orang 11A ,4 orang 10A dan 6A-9A 40 orang. Antara pelajar yang telah
menunjukkan    pencapaian cemerlang pada Ujian Penilaian 1 ialah :
i.  Mohd Faiz bin Mohd Zainun
ii. Norhanisah bt Ab. Manaf
iii. Noraini Shahirah
iv. Nurul Adilah bt Che Ismail
v. Wee Sze Ping

Pada majlis perhimpunan ini juga Setiausaha Badan Kebajikan SMK. Sultan Ibrahim (1), Pn, hjh Norlela  bt Mohd Yusoff memaklumkan tentang badan kebajikan sekolah memerlukan sumbangan daripada para pelajar guru dan ibu bapa, individu, serta sesiapa sahaja yang ingin menyumbangkan zakat mereka.. Beliau meminta guru kelas mengenalpasti pelajar yang layak untuk menerima sumbangan serta memaklumkan juga kepada badan tersebut sekiranya terdapat pelajar dilanda musibah.

Penolong Kanan HEM, En. CHe Ahmad Zaini bin Husein pula meminta agar pelajar tidak merosakkan kemudahan yang telah disediakan di sekolah. Beliau jug turut memaklumkan tentang pembukaan akaun tabung haji secara percuma oleh Lembaga Tabung Haji dan mensasarkan seramai 400 orang pelajar pada tahun ini. Para pelajar tingkatan 1 dan tingkatan 4 diminta mengisi borang yang diedarkan dan pembukaan rasmi akaun tersebut akan dibuat pada 31 March 2011 (Khamis).

Pihak Unit Pusat Sumber Sekolah akan mengadakan Kempen Menderma Buku  bagi menambah koleksi PSS sekolah. Sehubungan itu para pelajar, guru , ibu bapa , individu dan mana-mana syarikat bolehlah memberikan sumbangan mereka dan majlis pelancaran secara rasmi akan diadakan pada 3 April 2011.

Majlis Perhimpunan Rasmi Sekolah ditamatkan pada jam 8.35 pagi.